Co jemy?

Leczymy się od lutego 2013 r. Przeszliśmy próbę usunięcia guza, chemioterapię i radioterapię. Teraz czas na dietoterapię.Choc teraz myślę, że od tego trzeba było zacząć...

Już po pierwszych paru tygodniach od diagnozy zaczęłam dociekać i szukać jak wzmocnić Jagódkę, oczyścić, co jeść, czego nie jeść, żeby była silniejsza.
Wertowałam internet w poszukiwaniu diety cud w leczeniu chemioterapią i w ogóle w zwalczaniu nowotworów. Znajdowałam strony poświęcone głównie chorym dorosłym. To wszystko zaprowadziło mnie do zrewidowania naszego domowego menu, naszych przyzwyczajeń żywieniowych i diametralnych zmian.
Dowiedziałam się o wielu niekonwencjonalnych metodach leczenia, jednak wszystkie jakoś ciężkie do zastosowania u dzieci.

W końcu w moje ręce trafiła książka "Pokonałam raka" Elaine Nussbaum. A potem "Żyj i gotuj zgodnie z porami roku" pani Bożeny Żak-Cyran. Obie traktują o makrobiotyce. Zgłębiłam temat i stwierdziłam że to jest to!

MAKROBIOTYKA - dziwnie brzmi. Makrobiotyka jako taka to właściwie nie jest dieta. To powrót do tego co naturalne i dobre dla człowieka. Ładnie i sensownie na temat makrobiotyki jest napisane tu



Więc... jesteśmy po pierwszej konsultacji dietetycznej z panią Bożeną Żak-Cyran. Przechodzimy na dietę "bez" (to moje prywatne określenie ) : bezmięsną, beznabiałową, bezpszeniczną, bezcukrową i jeszcze kilka innych bez.
Uczymy się od nowa gotować, komponować posiłki, łączyć produkty aby skutecznie wzmacniać, oczyszczać i leczyć swój organizm.
Szukamy dobrych, zdrowych i ekologicznych produktów. Kategoryczne NIE mówimy temu co sztuczne, przetworzone, oczyszczone, zabarwione...

Zboża

Zboża są podstawą diety makrobiotycznej (ok 50% spożywanych produktów).
Zaniedbujemy je w naszej diecie w sposób szczególny. Dlaczego? Bo spożywamy je w formie przetworzonej.
Nie nadają się do codziennego spożywania: biały chleb, bułeczki, kluski i makarony z białej mąki, biały ryż, wszelkie słodzone płatki kukurydziane i płatki błyskawiczne, a do tego bułeczki, ciasteczka, paluszki, krakersiki itp.


cdn...



Książki które polecam:
"Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" Bożena Żak-Cyran
"Gotuj zgodnie z porami roku" Bożena Żak-Cyran
"Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem" Bożena Żak-Cyran
"Odnowa na talerzu"  Bożena Żak-Cyran
"Leki z Bożej apteki" Jan Schulz, Edyta Uberhuber
"Apteka Pana Boga" Maria Treben
  i mój nowy nabytek: 
"Uzdrawiające ziarna zbóż" Mieczysław Babalski, Zbigniew Przybylak, Karol  Przybylak


linki:
http://makrobiotyka.pl/
http://www.dietoterapia.info